Rize verimli toprakları ve bol yağışlı iklimiyle çay üretimi için ideal bir şehirdir. Araziler, birçok dağ vadisi ve biyolojik çeşitlilik içermektedir. Bu ortam çay yetiştiriciliği için özel bir ekosistem sağlar. Rize çayının rengi kızıl kahverengidir.
Ülkemizin yaş çay üretiminin üçte ikisine yakını Rize'de yapılır. Yılda ortalama bir milyon 300 bin ton yaş çay mahsulü alımına karşılık 250-300 bin tonu aşan kuru çay üretimi gerçekleşmektedir.
Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü de Rize İl merkezindedir. Çay sektöründe üretim yapan 207 adet çay fabrikası bulunmaktadır.
Bunların 47’siÇaykur, 144’ü özel sektöre ait çay fabrikalarıdır. Bu fabrikaların 104’u Rize’de, 26’sı Trabzon’da, 12’si Giresun’da ve 2’ü ise Artvin’de bulunmaktadır.
Üretilen yaş çayın yaklaşık % 54,50’ı özel sektör tarafından, % 45.50’si Çaykur tarafından işlenmiştir.
Yaklaşık 205 bin üretici, 800 bin dekar alanda çay tarımı yapmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu, 'Rize Çayı'nı, coğrafi işaretli ürün olarak tescilledi.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesiyle çay ihracatımızın sürdürülebilirliğini artırması planlanmıştır.
En çok çay ithal eden ABD, Rusya, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri, ihracatımızı genişletmek için hedef alınan ülkeler olarak belirlenmiştir.
Çay Çarşısı projesi Rize’nin en büyük vizyon projelerinden biridir. Proje Türk Çayı'nın daha etkin tanıtımını sağlıyor. Tüketici gruplarına farklı özellik ve kalite normlarında çay ürünlerinin tadımı ve satışı sağlanıyor. Çay işletmelerinin pazarlama kapasitelerini geliştiriyor. Rize’yi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını ve turizmden elde edilen gelirleri artırmaktadır.
Çay Çarşısı Projesi içerisinde; simgesi olan Bardak Kule 29 metre 8 kattan 1543 m2 kapalı alan, 13 D sinema, fotoğraf ve resim galerisi, çay müzesi, seyir terası, farklı sunumlarıyla üç adet çay evi, farklı damak tadına uygun 25 çay dükkânı, Coğrafi işaretli ürünlerin satıldığı dükkânlar, yöresel lezzetlerin sunulduğu restoran, fotoğraf çekimi için çay tarlası, çocuk oyun alanı, su değirmeni, yörenin kültürünü yansıtan Naila (Serender), kemer köprü bulunmaktadır.