Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında, Odamızın başvuru sahibi olduğu Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi projemiz (ÇAYMER), Rize Ticaret Borsası ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin ortaklığı ve Rize Valiliği’nin destekleyici ortaklığı ile 14.01.2011 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Projemiz Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Toplam bütçemiz 9.957.370 avro’dur. Projenin genel amacı, Rize ve civarında yoğunlaşmış olan çay sektörünün rekabet gücünü ve üretim kalitesini arttırmak, çay üreticisi KOBİ’lerin faydalanabileceği ortak AR-GE, inovasyon ve iş geliştirme alt yapısının güçlendirilmesidir. Proje ile çay sektöründeki KOBİ’lere gelişmiş altyapı ve yüksek kaliteli hizmet sunulması, bu kapsamda merkezden yaklaşık 150 KOBİ’nin faydalanması beklenmektedir. Ayrıca çay ürünlerinin çeşitliliğinin arttırılması ve çayın yan ürünlerinin geliştirilmesi ile birlikte mevcut katma değeri düşük olan çay ürününün katma değerinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu amaçlara yönelik olarak, Rize İli Çayeli İlçesi Musadağı Köyü Küçükarpik Mevkiinde çay üretiminin kalitesinin arttırılmasına yönelik bir uygulamalı araştırma merkezi kurulmaktadır.

Merkezde; pilot çay üretim tesisi, paketleme tesisi, laboratuvar dâhil idari bina, uygulama çaylığı, tamamlayıcı çevre düzenlemeleri, çayhane bileşeni Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi şemsiyesi altında hizmet verecektir.

Siyah çay, yeşil çay ve oolong çay üretimi yapılacak tesis, 3 ton/gün siyah çay, 1ton/gün yeşil ve oolong çayı üretimi yapılabilecek kapasitededir.

Projemiz kapsamında dizaynı yapılan ve yine Merkez’imiz dâhilin de olan mobil ve sabit çayhanelerde, üretimi yapılan çay çeşitlerimiz, müşterilerimizin beğenisine sunularak, ürünlerimizin insanlar üzerinde oluşturacağı damak tadı gözlemlenebilecektir. Elde edilen sonuçlar, Ar-Ge çalışmalarımızda kullanılarak, yeni ürün geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Projemiz, İnşaat (Lot1 ve Lot 2 Olarak), Teknik Destek, Müşavirlik ve Tedarik olmak üzere 4 bileşenden oluşmaktadır.

İnşaat bileşeni Lot2 kısmının inşaatı 25 Mart 2014 tarihinde başlamış, geçici kabul ve kesin kabullerinin ardından tamamlanmıştır. Hali hazırda tedarik ve teknik destek bileşenlerinin uygulama süreleri devam etmektedir.

Projemiz dâhilinde yapılması planlanan Pilot gübre üretim tesisi, ÇAYMER’in hizmeti girdiği ilk 3 yıl boyunca araştırma sonucunu görmek için ertelenmiştir.

Rize çayının yurtdışı pazar potansiyelini belirleyebilmek için Rusya, Mısır ve İngiltere ülkelerinde Uluslararası Pazar araştırmaları yapılmıştır.

Tesisin isim ve logo çalışmaları ve tanıtım faaliyetlerinin tasarımı tamamlanmıştır.

Araştırmacılar için Çay ile ilgili olan Bilgi Kaynakları, Hizmetler ve Kütüphane Sistemleri çalışmasının altyapısı tamamlanmış olup, tesisin içinde kurulumu devam etmektedir.

Kalite güvence yönetimi kapsamında el kitapları ve eğitim ihtiyaçları dokümantasyon analizleri yapılmış olup, Çay Sektörü rekabet gücü ve stratejik yol haritası geliştirme amaçlı 6 tane çalıştay düzenlenerek çay sektörünün rekabetçilik stratejisi ve yol haritası hazırlanmıştır.

Proje hakkında detaylı bilgi edinmek için www.rizecaymerkezi.com

 


Galeri